MİM - Mesleğimizin iyi-kötü yanları

Sevgili Uçan Karavan, çok güzel bir mim başlatmış. Şöyle de açıklamış :


''Hepimizin mesleğinin güzel yanları, kötü yanları var. Bu yanlara ek olarak bazı yetenekler olmadan bazı mesleklerde başarılı olmak imkansız, bu kesin.. Ben diyorum ki bu sefer farklı bir şey yapalım. Uzun zamandır yapmadığımız mimleme olaylarına bu sefer farklı yaklaşalım.. Mesleklerimiz hakkında birazcık bilgi verelim. Detay yok. Şirket mirket gibi. Genel olarak mesleğinin en güzel yanı, en kötü yanı, gerektirdiği yetenekler, meslekte gelişmek için gerekenler, ne biliyim aklınıza ne gelirse mesleğiniz hakkında yazabilirsiniz. Böylece meslek değiştirmek isteyenlere, yeni mezunlara bir nebze yardımımız olabilir. Ne dersiniz? ''
Uçan Karavan'ın başlattığı bu Mim'in konusunu meslek seçiminde kararsız olan arkadaşlarımız için çok yararlı buldum ve hemen sorularını cevapladım.

Şu an yaptığın mesleğe nasıl başladın? 

Öncelikle mesleğimden bahsedeyim. Aslında hala öğrenciyim. CERN'de, yani Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi'nde bir doktora öğrencisi olarak çalışıyorum. Üniversite sınavında bütün tercihlerim Fizik bölümlerinden oluşuyordu. Tek bir tane bile başka bölüm yazmamıştım. Hedefimse günün birinde CERN'e gelip buradaki araştırmaların bir ucundan tutabilmekti. Çukurova Üniversitesi Fizik bölümünden mezun olup, yüksek enerj fiziği dalında doktorama başladım, daha sonra bir projeye dahil olup, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'nun verdiği bursla CERN'de çalışmaya geldim.

Mesleğin için gerekli karakteristik özellikler neler? 

Bu meslek için en en en önemli özellik merak! Merak etmelisiniz. Evreni, nasıl oluştuğunu, nelerden oluştuğunu bundan 13.7 milyar yıl önce ne olduğunu, kaderini...Sonra da azim geliyor sanırım. Çünkü eğer deneysel bir yüksek enerji fizikçisi olacaksanız önünüzde çok uzun bir yol, öğrenilecek çok fazla yeni bilgi var... Strese dayanıklı olmayı da eklemezsem olmaz. Çünkü CERN'de çalışmak bitmek bilmeyen bir stres ortamında bulunmak demek.

Olumlu yanları neler?

En başında insana verdiği tatmin duygusu. Düşünsenize bundan 13.7 milyar yıl önce büyük patlama olduğunda olanları araştırıyorsunuz, bir ucundan evrenin büyük sırlarını çözmeye ortak olmak için uğraşıyorsunuz.

Sonra dünyanın bir çok farklı ülkesinden, farklı kültürlerde yetişmiş insanla birlik içinde çalışıp iş üretmeyi öğreniyorsunuz.

Bir de merak boyutu var olayın tabii. Bir şeyi çok merak ettiğinizde ne olur? Gözünüze uyku girmez, 'Meraktan ölmek' diye deyim bile var. Bu merakınızı gidermek için bir şeyler yaparsınız. İşte eğer parçacıkların büyülü dünyasını merak ediyorsanız bu merakı gidermek için en iyi yer CERN!


Peki ya olumsuz yanları? 

En basitinden: yaşıtlarınız üniversiteyi bitirip hemen iş hayatına atılıp bir düzen kurarken siz master, doktora diye devam ediyor ve adeta hiç bitmeyecekmiş gibi gelen bir öğrencilik hayatı sürdürüyorsunuz.

Hiç bitmeyecek bir iş temposunda çalışmanız gerekiyor. Sabah 8 akşam 5'lik işlerden hoşlanan biriyseniz kesinlikle size göre değil!

Malum ülkemizde bilime verilen değer belli. Eğer bu mesleği seçmeyi düşünüyorsanız, hiç bir zaman öyle çok büyük paralar kazanamayacağınızın farkında olun.

Dileyen bütün arkadaşlarımı bu mim'i cevaplamaya davet ediyorum.

16 yorum:

  1. Pozda pek afilli olmuş.

    YanıtlaSil
  2. Hey ! Kıskanmadım bile ^.^ sadece öldüm resmen o kadar.

    YanıtlaSil
  3. kuramsal ve parçacık fiziğine merak sarmış 13 yaşında birisi olarak kuramsal fiziğin farkları nelerdir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba! Kuramsal fizik bir takim kuramlar uretip, bu kuramlari aciklamak icin bir takim matematiksel yontemler kullanir. Ornegin bir takim doga olaylari uzerine tahminler yurutur ve bunlari aciklamaya calisir.

      Parcacik fizigi ise atom alti parcaciklarini ve bu parcaciklarin birbirleriyle etkilesimini inceler.
      Umarim aciklayici olabilmisimdir :)

      Sil
    2. Soyle de diyebiliriz Kuramsal fizikciler doga olaylarini aciklayacak matematiksel modeller uretiyorlar, deneyciler de bun modelleri deneyle test ediyorlar. Bir kuramin kabul gormesi icin mutlaka deneysel olarak dogrulanmasi lazim.
      Parcacik fizigini hem kuramsal hemdeneysel olarak calismak mumkun.

      Sil
  4. Ne hoş...
    İlgi alanı olan biri için büyük bir zevk olmalı böyle bir işte çalışmak...
    Bu arada kar manzarasına hayran hayran baktım :)
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ofisimin manzarasi gercekten cok guzel, hem kisin, hem yazin hem sonbaharda seyirlik manzaraya sahibim :)
      Sevgiler...

      Sil
  5. Daha geçenlerde biz mal mal nohut satalım millet CERN'de ne deneyler yapıo bilio musun sen demiştim birine :)) Malum oldu..
    Hepimiz ne kadar farklı şeylerle uğraşıyor muşuz.. Ama çok önemli bir ortak noktamız var, o da bloglarımız ;))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) bloglar sayesinde boyle tamamen farkli alanlarda calisan, hobileri farkli olan insanlar yakinlasip bir ortak nokta buluyor. Bu gercekten de harika bir sey! MiM icin de ayrica tesekkur ederim :)

      Sil
  6. o ne tatlı bir foto öyle (:
    bu arada seni tebrik ediyorum baykuşş
    benim de en büyük hayalim Genetik Mühendisliğiydi ama ben o kadar cesur değildim.. hayallerinin peşinde koşuyor olman bile süper!

    ayrıcaaa öğrencilik dünyanın en güzel mesleği kiiii
    nolcak yani bitmek bilmez bir öğrenciliğin varsaaa :)

    mesleğinde başarılar canımm ^^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keske hayallerinin pesinden gitseydin sen de... Benim ablam genetikci, gercekten de cok ilginc bir dal...

      Ogrencilik guzel, ama her daim yeni bilgiler ogrenmek yorucu :)

      Tesekkur ederim.
      Sevgiler.

      Sil
    2. Ciddi misinn?? Ablanla tanışmayı çok isterdimm!!

      Lisede falan biyoloji derslerim hep 100'du dönem ödevlerim projelerim hep biyolojiden olurdu ve hocalarım da Genetik Mühendisliğini bana baya baya anlattılar..
      Ama işte ne yazık ki seçim yapma şansım yoktu pek fazlaa.. cesaret edemedim diyorum ama aslında seçeneklerde belliydi :/ nnneeeyyyseee :)

      ahh evet işte o çok doğru ama öğrenmeyi bıraktığın anda hayat seni bırakıyor gibi geliyor bana.. o yüzden her daim öğrenmeye devam etmeliii :)

      rica ederimmmm
      kocaaammmaaann kalplerrr <3

      Sil