Öğretmenim Mori'yle Salı Buluşmaları'ndan 5 Alıntı

Çok çok uzun zamandır okumak istiyordum bu kitabı. Türkiye'de yaşarken bir çok kitapçıya sormuş, bulamamıştım. O zamanlar internetten alışveriş yapma alışkanlığım da pek yoktu...
Sonra Cenevre'de ingilizce kitaplar da satan bir alışveriş merkezinde ingilizce versiyonuna rastladım ve hemen aldım!

Görsel idefix'ten alınmıştır.

Hayatımda okurken en çok etkilendiğim kitaplardandı. Bunda gerçek bir yaşam öyküsünü konu almasının da yadsınamaz bir payı var. Kitabın konusuna gelirsek:

Kitabın yazarı Mitch Albom üniversitede okurken sosyoloji profesörü Morrie'ye çok hayrandır, Morrie ona bir çok konuda yol gösterir. Fakat asıl hikaye Mitch mezun olduktan yıllar sonra başlar.

Mitch bir TV programında öğretmeni Morrie'nin ALS hastalığına yakalandığını ve bu dünyadaki zamanının oldukça sınırlı olduğunu öğrenir. Yıllardır iletişim kurmadığı öğretmenini ziyaret etmek için bir salı günü Morrie'nin yanına gider. Morrie Mitch'den o günden itibaren ölene kadar her salı günü yanına gitmesini ister, bu onların son dersleri olacaktır.  O günden itibaren Mitch her salı günü Morrie'nin yanına gider ve bu yaşlı adamın hayata dair anlattığı hikayeleri dinler...Ölmekte olan adam yaşayan öğrencisine hayata dair bilmesi gerekenleri anlatır... Kitabı okurken beni etkileyen bazı cümleleri sizinle paylaşmak istedim:

1) "Ölüm bir hayatı sonlandırır, ilişkiyi değil!"

2) "Bu sadece sevgiyle değil, bir ailenin ne olduğuyla alakalı. Ailenin her zaman senin için orada olduğunu bilirsin. Hayatta başka hiç bir şey sana bu duyguyu vermez. Para vermez. Ün vermez. İşin vermez." 

3) "Yaşlanmak sadece yıpranmak demek değildir. Yaşlanmak büyümektir. Öleceğini bilmenin negatifliğini düşünmek yerine öleceğini anlamak ve tam da bu yüzden daha iyi bir hayat yaşamaktır."

4) "Kim olduğunu kabul et ve bundan zevk al!"

5) "Gerçek şudur ki: Nasıl ölüneceğini öğrendiğinde, nasıl yaşanacağını da öğrenirsin."

Kitabı dilerseniz şuradan alabilirsiniz.

Hamiş: Filmini izlemedim. Önce kitabı okumak istedim.

16 yorum:

  1. özellikle bu postu görünce bir durdum ve takibe başladım.gerçekten okuyup bitirdiğim an da kapağı kapatıp söyle bir 5 sn gülümsedim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz! Ben aslında son sayfalarda sürekli ağladım :(

      Sil
  2. bence de önce kitap okunmalı!

    YanıtlaSil
  3. alıntılar çok güzel.. bilmiyordum bu kitabı ilk fırsatta elime almayı düşünüyorum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bulmak biraz zor bu kitabı, en iyisi internetten satın almak sanırım.

      Sil
    2. işte ben de online alışverişe karşı olanlardanım :/
      neyse bir araştırayım bakalım..

      Sil
  4. Sözleri çok çok beğendim.
    Kitabı ilk fırsatta almayı düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında sevdiğim kısımları direkt ben ingilizceden Türkçe'ye çevirdim. Eminim kitabın orjinal çevirisi çok daha güzeldir :)

      Sil
  5. süpermis ingilizce ha tebrik ederim vallahi♥ benim senin kadar ingilizcem olsa ne iyi olur du:(
    sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cnm calistigim yerde dil ingilizce. Tum toplantilar ingilizce olmak durumunda, dolayisiyla bilmek durumundayim. Sen de eminim cok iyi Almanca konusuyorsundur.

      Sil
  6. Alıntıları ile çok etkiledi beni, en kısa zamnada kitabı tedarik edip okumak istedim, kitap güzel olabilir ama siz de çok güzel anlatmışsınız, elinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok tesekkur ederim. Kesinlikle okunmasi gereken bir kitap. Cok etkileneceginize ve hayata farkli bakmaya baslayacaginiza eminim.

      Sil
  7. üniversitede bir hocamın tavsiyesiydi bu film .. ve izlemiştim .. ama alıntılar çok güzell okumak istiyorummm galibaa ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her zaman kitaplar daha guzeldir zaten, bence mutlaka okuyun.

      Sil
  8. heey her salı haaa.
    önemli bu okucim tabeee.
    :)

    YanıtlaSil