Botanik - Deniz Anası, Gelincik ve diğerleri

Oturduğumuz küçük Fransız kasabasında Botanik isimli bir dükkan var.
Ben çok bunaldığım, içimi gıpgri bulutların kapladığını hissettiğim, yaşama sevinci yokluğu çekmeye başladığım bazı günlerde Botanik'e gidip yenileniyorum. Çünkü bu dükkan bana hayatta güzel şeylerin olduğunu, doğanın her şeye ama her şeye rağmen bir şekilde yoluna devam edeceğini, çiçeklerin yine açacağını, kuşların tekrar öteceğini hatırlatıyor! Peki neler mi var bu Botanik'te? Gelin beraber bakalım:


Bir kere rengarenk, misler gibi kokan bir sürü çiçek var! Sadece şu çiçekler bile insana yaşama sevinci depolamıyor mu? Ben aralarında yürümeyi, küçücük detaylarını, yapraklarındaki incecik damarlarını incelemeyi çok seviyorum ve her birine ayrı ayrı hayran kalıyorum!


Sonra akvaryum bölümü var. Lepistesler, betalar, japon balıkları... Deniz anaları korkulu rüyamdır. Bu yüzden deniz analarının çoğaldığı mevsimlerde denizi onlara terkederim. Ayak parmağımı dahi denize sokmam. Bu fotoğraflarda gördüğünüz deniz anasına ise tek kelimeyle h-a-y-r-a-n kaldım! Bildiğin neon pembe! Tabii koynuma alıp yatacak değilim ama bu rengine ve beneklerine aşık olmama engel değil!


Pet shoplarda kedi, köpek satılmasına karşıyım! Türkiye'de de yasalar ile engellenmesini istiyorum. Türkiye'ye geldikçe ve küçücük kafeslerde, pis şartlarda, sevgiden yoksun yaşayan kedileri, köpekleri gördükçe çok üzülüyorum. İsviçre'de ve bildiğim kadarıyla Fransa'da pet shoplarda kedi, köpek satılması yasal değil. Hiç görmedim. Gerçi kuşları bile kafeste görmek hoşuma gitmiyor... Hoş bu kuşlar tamamen kafeslerde doğup büyüdüklerinden doğaya salındıklarında başlarının çaresine bakamıyorlar.

Kedi, köpek yok ama bu güzel gelinciği doğal hayatından uzakta, küçük bir kafesin içinde kıvrılmış uyurken görünce kötü hissediyorum. Uzun süredir orada yaşıyor. Sırf insanız, onlara göre bir takım avantajlarımız var diye hayvanlara böyle bir esaret hayatı yaşatmamız çok acımasızca!

İşte benim sığınaklarımdan biri de bu Botanik...Canım sıkkınken gidip, içinde biraz dolaşıp hiç para harcamadan yenileniyorum! 

Hamiş: Fransa'da gelincikler koruma altında. İki yıl önceki ev sahibim söylemişti. Evine bir gelincik girmiş ve mobilyalarını kemiriyormuş. Korkutup kaçırmaya çalışıyordu. Artık Türkiye'de de hayvan hakları konusunda ciddi adımlar atılsa çok iyi olacak! Oysa hala güzel ülkemin sokaklarında hem de Ramazan ayında köpekler zehirleniyor, küçük cansız bedenleri çöp konteynırlarına atılıyor...



14 yorum:

  1. o zaman size iyi şarj olmalar (:
    deniz anasına bayıldım, o nasıl bir renktir o.O
    Ayrıca kesinkilke katılıyorum, Türkiye'de hayvan hakları konusunda yapılması gereken çok şey var, barınakta o kadar hayvanlar varken insanların para verip pet shop'lardan kendilerine oyuncak almalarına karşıyım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Son şarjımdan bu yana bayağı vakit geçmiş. Sanırım pilim uyarı ışığı veriyor. Tekrar bir gitmek lazım :)
      Barınaklardaki canlar o kadar ihtiyaç duyuyor ki sevgiye ve sevgilerini vermeye o kadar hazırlar ki...

      Sil
  2. ne oluyor böyle dünya mi ters yoksa insanlik mi ters bir türlü anlamadim gitti ben burada böyle bir pet shop görmedim bir tek kanarya ve baliklara rast geldim kedi köpek hala nerede satiliyor bilmiyorum burada kedi köpek almak öyle cok ucuz degil yani sahip olmak istiyorsan parana kiyacaksin botanik bahcesi ne kadar da güzel civil civil♥

    YanıtlaSil
  3. bizim mahalleye de sansar dadanmış
    diyorlar. çocuklar her gece onu arıyorlar sokakta. sansar
    il gelincik farklı herhalde değil mi??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sansarla gelincik aynı familyadan (sansargiller) fakat tam olarak farklarını ben de bilemiyorum. Umarım sizin oradaki cocuklar öldürmez sansarcığı...

      Sil
  4. "Doğanın bir şekilde yoluna devam edeceği..." bölümü üzerine uzun uzun düşündüm...
    Çok güzel...
    Bence de yenilenmek ve doğadan ilham almak için çok uygun bir yer...
    Sevgiler gönderiyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bosna'ya gittiğimde hep düşündüğüm bir şeydi bu sevgili Heyfi. Tüm o kurşun izli, terkedilmiş, bazı duvarları bombalanmış hüzün kokan binaların içlerinden fışkıran yemyeşil otlar, ağaçlar bunu düşündürtüyor insana...Siz ne kadar yıkmaya, yok etmeye çalışırsanız çalışın biz bir yolunu buluruz diyorlar adeta. Sevgiler.

      Sil
  5. Maalesef Türkiye hayvan hakları konusunda çok büyük adımlar atmış değil. Ki insanlar kendi hakları konusunda dahi mutabakata varmakta zorlanıyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok haklısınız. En azından hazırlanan ölüm yasası kabul edilmedi. Bu yıl Türkiye'de hayvan hakları konusunda ileriye bir adım atılmadı belki ama en azından geriye de gitmedik...

      Sil
  6. Kediyi, köpeği geçtim bizim buradakinde maymun var.

    Esarete ben de karşıyım ama engelleyemiyorsun. O halde oradaki küçük kutunun içinde yaşayacaklarına gelsinler evimde yaşasınlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maymunlar ap ayri bir konu :( Bize o kadar benziyorlar ki... Senin civcivler de cok sevimli!

      Sil
  7. Botanik kısmı çok güzelmiş.Rengarenk:)

    YanıtlaSil