Büyü Dükkanı

Geçtiğimiz yıl tatil için Türkiye'ye geldiğimde gezdiğim bir kitap fuarında rastlamıştım Yeşim Türköz'ün Büyü Dükkanı'na. Daha önce ne herhangi bir eleştirisini okumuştum ne de bir arkadaşım tavsiye etmişti, hatta açıkçası adını bile duymamıştım. Çocukluğumdan beri doğaüstü, mistik hikayeleri çok severim.  Sanırım bu yüzden onlarca kitabın arasından ismi ve kapağındaki esrarengiz resmi sayesinde çekti dikkatimi. Bir kaç sayfasına da şöyle bir göz gezdirince almaya karar verdim.


İlginç bir hikayesi var Büyü Dükkanı'nın: Büyü Dükkanı insanlardan uzakta, doğanın içinde, varmak için tepeler aşmanız gereken ulaşılması oldukça zor bir yerde. Dükkan sahibi ise yalnız yaşayan yaşlı bir adam. Öyle bir dükkan hayal edin ki içinden hayata dair isteyebileceğiniz her şeyi ama her şeyi alabilmeniz mümkün: zenginlik, güzellik, daha iyi bir yaşam, aşk.... aklınıza gelen her şeyi! Fakat büyü dükkanında para geçmiyor! İstediğiniz şeyin karşılığında yaşlı adamın sizden istediği bir bedeli ödemeniz gerekiyor... Kolay bir alışveriş gibi göründü değil mi gözünüze? O zaman size kitaptan küçük bir bölümü alıntılıyorum:

-"Bakın ben elli beş yaşındayım. Yani yolun yarısını geçeli çok oldu. Söylemeye dilim varmıyor ama yolun sonuna yaklaştım galiba. Bu gerçeğe tahammülüm yok. Ben bugüne kadar olan hayatımı geri istiyorum...
...Ben yalnızca kaybettiğim yıllarımı geri istiyorum. Eğer bir şansım daha olursa aynı hataları tekrarlamayacağım."

+"Pekala, benim size vereceğm elli beş yılın karşılığında siz bana ne verebilirsiniz?"

-"Ne isterseniz..."

+"Beyefendi, her ne kadar siz elli beş yıl karşılığında her şeyinizi vermeye hazır olsanız da ben sizden tek bir şey isteyeceğim; belleğinizi! Elli beş yılın tek bir anını bile hatırlamayacaksınız. Buraya neden geldiğinizi bile..."

-"Daha iyi ya! Her şeye yeniden başlayacağım. Zaten geçmişi hatırlamak istemiyorum ki!"

+"O halde korkarım elli beş yıl sonra buraya tekrar gelirsiniz."

İşte böylesine sıkı pazarlıkların yapıldığı bir yer Büyü dükkanı. Dükkanı bilmem de ben kitabı okudukça dükkan sahibi yaşlı adamı çok sevdim! Pazarlık yaparkenki kıvrak zekasına hayran kaldım ve her pazarlıkta biraz da kendimi sorguladım.

7 yorum:

  1. Bayıldım ben bu alıntıya, çok merak ettim kitabı! *gider alınacak kitaplar listesine yazar*

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ilginc bir kitap hakikaten. Insan kendi kendisini sorguluyor bir cok satirda. Sevgiler.

      Sil
  2. ne güzelmiş konusu ve alıntı.
    :)
    duymamıştım bi bakıyim.
    :)
    ben de severim gizemi filan.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gizemi sevdiğin yazdığın hikayelerden belli oluyor deep :)

      Sil
  3. cok guzelmıs

    benım de okumam lazım dedım hemen

    tskler sevgılı baykuşun notları

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seversin diye düşünüyorum. Yazdıklarından, satır aralarından seni tanıdığım kadarıyla seni de düşündürecek bir kitap :)

      Sil
  4. Yolun antalyaya düşerse başka bir tatilde...beklerim.

    YanıtlaSil